Ferro_4


Populaire Artikels:

    
Favorieten                    logo-vdh      SV-logo      VDH_be      wusv_logo            raad
  NL   DE   BE   WUSV   FCI   RvB

Beschrijving

De Duitse herder is een herdershond die - zoals de naam al doet vermoeden - van oorsprong uit Duitsland komt. Het is een echte gebruikshond voor diverse doeleinden te denken is aan bijvoorbeeld  africhting, behendigheid, blindengeleidehond, waakhond maar ook uitermate geschikt als gezinshond. De Duitse herdershond moet in zijn karakterbeeld evenwichtig, zenuwvast, zelfverzekerd, absoluut onbevangen en (zonder prikkeltoestand) volkomen goedaardig zijn. Daarbij is hij opmerkzaam, handelbaar en bezit uitgesproken moed, strijddrift en hardheid.

Update 09-12-2013

 

Je eigen hond maakt geen lawaai, die blaft alleen maar.

ERFELIJKE ZIEKTEN
Bij de Duitse Herder komt vaak de erfelijke ziekte heupdysplasie voor, waardoor de dieren spontaan letsels rond de heupkop (caput femoris) en het heupgewricht (acetabulum) ontwikkelen. Hierdoor gaan deze honden al op jonge leeftijd manken, waardoor dierenartsen ontstekingsremmers moeten voorschrijven. In een poging deze erfelijke ziekte weg te selecteren, worden röntgenfoto's gemaakt van de heupgewrichten van die dieren die als fokdier ingeschreven worden in een stamboek. De landelijke rasvereniging kent dan ook de fokgeschiktheidskeuring; dit is het belangrijkste evenement binnen de V.D.H. (Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden).

FOKGESCHIKHEIDSKEURING

Hier worden de honden, door speciaal opgeleide keurmeesters, beoordeeld op onder meer karakter, exterieur, onbevangenheid etc. Alvorens men met de hond op een fokgeschiktheidskeuring voor kan brengen moet deze aan een aantal toelatingseisen voldoen. Het is de taak van de rasvereniging zorgvuldig te waken tegen alle overdrijvingen in de fokkerij, africhting en het omgaan met Duitse herdershonden als het gaat om het gedrag en de aard en het karakter van deze dieren. Alle keurmeesters die met dit ras te maken hebben, hebben een zeer grote verantwoordelijkheid  naar het ras, naar de vereniging en leden en naar de maatschappij.

 Lees meer....

BEOORDELING EXTERIEUR

De anatomie van de Duitse Herdershond wordt op een clubmatch bekeken geduren de de zogenaamde standkeuring. Hierbij houdt de geleider de hond staande, in een dusdanige positie dat hoekingen en verhoudingen van het dier zo optimaal mogelijk door de keurmeester beoordeeld kunnen worden. De keurmeester bekijkt de hond van alle kanten, stelt vragen aan de geleider, laat de hond van zich af en weer terug stappen en bekijkt het gangwerk door hond en geleider enkele ronden om hem heen te doen draven. De keurmeester schrijft zijn bevindingen op of laat dit doen en roept de volgende hond op. Het lijkt simpel doch er zit meer aan vast dan men op het eerste gezicht zou denken. Bekijken we daarom de standkeuring eens in details.

  Lees meer....